Ignorer kommandoer på båndet
Gå til hovedindhold
Topbanner

Kompagniets historie

Hærhjemmeværnskompagni

Skjerns historie.

Hærhjemmeværnskompagni Skjern er opstået ved en sammenlægning af kompagnierne 2604 Skjern og 2605 Egvad. Det skete i forbindelse med en strukturndring af Hjemmevrnet i 1999-2000.
Her blev de to kompagnier lagt sammen under et nyt navn nemlig Hjemmeværnskompagni 2681 Skjern .
I den forbindelse beholdt man undervisnings- og mødelokaler på Byskolen i Skjern og Hoven Hjemmeværnsgård.
Ved en senere organisatorisk ændring i 2011 blev navnet ændret til hjemmeværnskompagni Skjern.
Hoven Hjemmeværnsgård er blevet afhændet og bruges i dag på lejebasis til enkelte arrangementer.
Efter 20 år i kælderen under Byskolen flyttede kompagniet i efteråret 2012 til nyistandsatte og mere tidssvarende lokaler på Tømrervej i Skjern.
Her er der både kontor, undervisningslokaler, depot og plads til udendørsaktiviteter.
 
 
Ved en beslutning i folketinget i sommeren 1948 blev det besluttet, at oprette et statsligt Hjemmeværn, og alle Hjemmeværnsforeninger, der med baggrund i modstandsbevægelsen blev oprettet efter krigen, blev nedlagt, og medlemmer derfra kunne så melde sig som frivillige i det statslige Hjemmeværn, der skulle oprettes.

Den 1. april 1949 oprettedes så det statslige Hjemmeværn.
Her blev Hjemmeværnskompagni 264 Skjern oprettet den 1. april 1949 med ingeniør Vagn Karkov Jakobsen som kompagnichef.
Hjemmeværnskompagni 265 Tarm blev oprettet den 1. oktober 1949.
Første kendte kompagnichef er Palle Dyhre-Pedersen, tiltrådt 1. april 1950.
Allerede kort efter starten i 1949 blev det klart, at kompagnierne fik behov for lokaler til møder og undervisning.
For Skjerns vedkommende lånte man frem til 1966 lokaler på byens skoler. Efter flere forsøg på at få egne lokaler lykkedes det at leje Albæk Gamle skole til hjemmeværnsgård. Med en stor arbejdsindsats af frivillige medlemmer fik man istandsat skolen, så den kunne fungere som Hjemmeværnsgård, hvilket den gjorde frem til 1991, hvor kompagniet rykkede ind på Byskolen.
For Tarms vedkommende var problemet det samme, indtil kompagniets III. deling i Hoven i 1952 købte en nedlagt ejendom i kanten af Borris Skydeterræn.

Der blev oprettet en selvejende institution, og med en meget stor frivillig arbejdsindsats blev den indrettet til hjemmeværnsgård. Beliggende på kanten af det store skyde- og øvelsesterræn blev gården gennem tiden et meget brugt udgangspunkt for mange store skydninger og øvelser.
I 2004 var Hjemmeværnets brug af gården blevet så lille, at driften overgik til Hoven Jagtforening.
Fra starten i 1949 og nogle år frem blev grænserne for de to kompagnier ændret flere gange.

Fra 1955 og frem til organisationsændringerne 1999-2000 bestod kompagni Skjern af sognene, Stauning, Dejbjerg og Skjern.
Kompagni Egvad bestod af sognene Lønborg, Egvad, Aadum, Lyne, Hemmet, Hoven, Sdr. Vium, Strellev, Nr. Bork og Sdr. Bork.
I forbindelse med kommunalreformen i 1970 skete der ingen ændringer de to kompagniers grænser.
Hjemmeværnskompagni 2604 Skjerns ansvarsområde i den sydvestlige del af Skjern kommune var stadig de tidligere nævnte sogne.
Hjemmeværnskompagni 2605 Egvads ansvarsområde blev hele den nye Egvad kommune.
Efter sidste kommunesammenlægning, hvor Rinkøbing/Skjern kommune blev oprettet, skete der ingen ændringer for Hærhjemmeværnskompagni Skjernder fortsat det sydvestligste kompagni og Hærhjemmeværnsdistrikt Midt- og Vestjylland og LandsdelsregionVest.
 
Hjemmeværnskommandoen - Vordingborg Kaserne - Sankelmarksvej 26 - 4760 Vordingborg Telefon: +45 7282 0000 - E-mail: hjk@hjv.dk - EAN:5798000201224 - Tilgængelighedserklæring